Sidor

torsdag 28 februari 2013

Skapande i lera "Bockarna Bruse"

När några barn valde lera som aktivitet så blev bockarna i sagan "Bockarna Bruse" bollar.. De tre bollarna Bruse rullade över bron. Det blev en rolig lek som skapade ett lustfyllt lärande. Att forma bollar med hjälp av pedagogen och sedan tillsammans leka sagan. Att få möjligheten att forma, konstruera och nyttja material och teknik är roligt!

Reflektion under sagoprojektet

Många tankar väcks till liv under ett pågående projekt..
Med utgångspunkt från sagorna "Mitt i natten", "Bockarna Bruse" och "Bilarna Bruzzo" har vi valt att erbjuda barnen 2-3 år olika aktiviteter kopplade till sagorna. I små grupper om 2-3 barn har de under några veckors tid lekt sagorna "Bockarna Bruse" och "Bilarna Bruzzo" med stöd av musik eller så har de lekt med rekvisitan till teatern "Mitt i natten". Något som vi sett kommit igen i båda sagorna är att någon först är liten och rädd för någon som är skrämmande och hotfull. Sedan vänder rollerna och den lilla tar makten och jagar bort hotet. Det som varit återkommande i barnens lekar utifrån sagorna är att de oftast väljer att iklä sig rollen som den lilla när denna vinner över hotet.
Vi har valt att använda lärplattan som ett verktyg när vi filmat lekarna och sedan tittat tillsammans med barnen och reflekterat. Bockarna Bruse, trollet, Lilleman och de andra djuren i Mitt i natten finns med i vardagen på avdelningen. Barnen sjunger, leker, bygger, skapar i lera och lever sig in i rollerna i sagorna. Vi har nu kommit till en fas i projektet då vi kan dra paralleller till hur barnen övar sig i det relationella lärandet och samspelet. Sagans roller finns också i vardagen på avdelningen. Att vara den lilla rädda och utsatta kan alla förlika sig med och även den hotfulla skrämmande rollen använder sig barnen av.
Hur kan vi använda sagan som väg mot att skapa gemenskap och relationer med ömsesidig respekt? Kan vi använda oss av de etablerade rollfigurerna som barnen identifierar sig med och visa på nya vägar? Kan barnen själva prova på nya lösningar i sagans värld? Vad är rädsla och är det farligt i sig? Är det dumt att skrämmas och hota? Hur säger man ifrån konstruktivt när man samtidigt känner sig rädd och hotad? Vad ska vi med makten till när vi vunnit den? Vad är det barnen söker när de vunnit över hotet? I båda sagorna infinner sig glädje och gemenskap med vänner. Hur hjälper vi barnen till glädje och gemenskap? Hur får man fiende att bli vän? Och hur blir vi vän med trollet, traktorn, vargen, tigern och krokodilen? Eller kanske snarare..hur blir vi allihop delar av gemenskapen bockar, bilar, kaniner och Lillemän?
Detta är bara några av de frågor vi ställer oss mitt i processen.
Vi har också satt upp övergripande mål och syften med projektet. Vi vill med projektet fördjupa barnens lärande. Flera både språkliga och matematiska begrepp fördjupas genom barnens lekar. Lärandet bildar en helhet genom barnens lekar och det lustfyllda lärandet som sker när de upplever de val de gör som meningsfulla. När leken och lärandet bildar en helhet.
Vi använder oss också av lärplattan som ett verktyg i projektet för att stödja barnens undersökande och utforskande lek.
Kom gärna med tips och idéer...kanske har ni jobbat med liknande projekt tidigare? Lärplattan är ett nytt verktyg för oss så kom gärna med tips på hur vi kan fördjupa arbetet i projektet med stöd av lärplattan

fredag 22 februari 2013

Animerad film

Att bygga lego är fantastiskt roligt och väldigt utvecklande på många sätt. Dels kan det vara väldigt kreativt och fantasifullt, men det kan även vara strukturerat och ett sätt att träna på att följa instruktioner på.
I skapandet med lego utvecklar vi vårt logiska tänkande, vår matematiska förmåga samt vår förmåga att lösa problem. I konstruktionen med lego använder vi oss av olika tekniker och vi utvecklar vår förståelse för hur vår omvärld är uppbyggd.

Lego är roligt och inspirerande på många sätt. Men även när det gäller lego så behöver barnen utmanas och stimuleras för att utvecklas. Lego kan vara så mycket mer än bara bygg och konstruktion.

Vi är lyckligt lottade att ha en vikarie hos oss som är fenomenal på att bygga med lego. Detta har inspirerat barnen till att bygga mer, större och mer detaljrikt.
Men vad gör vi med alla dessa skapelser? Vi har sett att barnen berättar en historia kring, eller om, det de har byggt. De leker med sina konstruktioner. Hur utmanar man dem vidare?

Intresset har varit stort bland några av barnen på avdelningen med 4-6 åringar att ta bilder på sina skapelser, och de har även skrivit berättelser om dem. Nu var det dags att ta nästa steg.
Vi presenterade förslaget att göra en animerad film med skapelserna. Två barn nappade direkt, men hur får vi skapelserna att röra på sig?
Hur gör man en animerad film?

Efter att ha tittat på animerade filmer med lego, samt luskat lite i hur man kan göra animerad film, var det dags. Med en vuxen till sin hjälp fick barnen sedan börja sitt filmskapande. De började med att göra en tankekarta och en berättelse/manus. Filmen gjordes sedan i iMotion.
Barnen visade stolt upp det de skapat för de andra barnen. Eftersom filmen i detta läge inte hade något ljud, pratade de till den.

Nästa dag ville de lägga på ljud. Hur gör man det? Och vad skulle de säga? Manus måste skrivas!
Vi importerade filmen till iMovie där ljud och ljudeffekter lades till. Självklart ville barnen sedan visa sin film för resten av barngruppen. Applåder och komplimanger haglade över de två filmskaparna.
De fick även svara på en hel del frågor om hur de gått tillväga. Hur la de på ljud? Hur fick de legofigurerna att röra på sig.

Ja, som ni förstår kommer det bli en hel del animerad film framöver. Nu har vi två experter i barngruppen som ska få sprida sina kunskaper och erfarenheter. Att ta till vara varandras kompetenser är lika viktigt bland barn som hos vuxna.








torsdag 21 februari 2013

Första mötet...

Som ni såg i inlägget innan har dom äntligen kommit, lärplattorna. Det är nu arbetet kring dom kan börja på riktigt...
Vi på yngrebarnssidan indroducerade den för första gången nu i veckan.. Och vad säger man om första mötet, härligt, inspirerande och väldigt utmanande.
Men vi låter också bilderna få tala...

 
Konversationer, både verbalt och kroppsligt, var i stort fokus. Vad händer om man trycker där? Vad händer när man drar fingret på skärmen?


Barnen fick själva och tillsammans med varandra möjlighet till att utforska lärplattan. Genom att tillsammans trycka och dra på skärmen utforskar och upptäcker de nya funktioner och möjligheter som en lärplatta kan ha
 

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar." Lpfö98/10 s.10

 
.

tisdag 19 februari 2013

Lärplatta, surfplatta, ipad, padda....

....ja, egentligen är det väl sak samma vad man än väljer att kalla denna mackapär för. Det viktiga är iallafall att de kom igår. Alltså våra lärplattor som känns som ett vettigt begrepp att använda sig av då vi (och barnen) faktiskt använder den för att fördjupa vårt lärande.

Igår var som sagt dagen D. Varje avdelning fick en varsin Lärplatta. Tidigare har vi haft lärplattor på två avdelningar, men nu har vi alltså fler i huset.
Dessa introducerades på vårt personalmöte och pedagogerna fick tillfälle att lära känna dem lite innan barnen fick ta del av dem.
Vi vet redan att många av barnen har stor erfarenhet av pekskärmar av olika slag och kan i många fall mycket mer än oss, och därmed tror vi att implementeringen av dessa verktyg kommer att gå snabbt.
Vi pedagoger är de som ska komma med den pedagogiska biten. Det är vi som ser till att fokus läggs på att skapa nya kunskaper och förmågor och inte på färdighetsträning.

Nu börjar nästa steg i vår resa, det kommer att gå i olika takt men steget är taget. På bloggen får ni följa vår resa tillsammans med barnen. Spännande!







fredag 15 februari 2013

Samarbete och aritmetik

Fingu är en app som de äldsta barnen visar stort intresse för under en tid. Idag tog vi steget till att arbeta med appen gemensamt.
Vi projicerade iPadens bild på väggen. Barnen skulle denna gång använda sig av sina händer, istället för av sina fingrar.
En pedagog stod vid iPaden och tryckte sina fingrar på skärmen i takt med att barnen la på sina händer på väggen.

Syftet med övningen var att barnen skulle samarbeta medan de spelade. Till en början handlade det mycket om att bara lägga på sina händer så fort som möjligt, utan att kommunicera med sina kamrater. Efter en stund såg de nyttan av att prata sinsemellan innan händerna lades på, då plötsligt matchade antalet händer med frukter.

Spelet är egentligen en övning i aritmetik, dvs grundläggande matematik. I Fingu får barnen uppleva antal på ett nytt sätt. Antalet frukter på skärmen ska kopplas ihop med antalet fingrar, eller i detta fall händer. Att räkna till 3, 5 eller 7 är inte samma sak som att förstå vad 3, 5och 7 står för. I detta spel blir det tydligt.

"förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring. " (Lpfö 98/10 S. 10)

Genom att barnen fick samarbeta i spelet höjdes svårighetsgraden vilket var roligt. Det var även roligt att som pedagog vara aktiv i barnens spelande, vilket annars kan vara svårt då man står vid sidan av.





Färg, färg, färg

Är inte färg fantastiskt?
Det finns så mycket att upptäcka.

Vi har nu arbetat med färg från och till i ett par veckor. Vi blandar inte bara färg när vi målar utan vi gör det i olika situationer och i olika former.
Vi har blandat färgat vatten, vi har blandat färgen i snö, vi har blandat färgad plast. Hela tiden upptäcker vi att det bildas en sekundärfärg om vi blandar två grundfärger. Häftigt!

Det är verkligen häftigt när vi ser att barnen applicerar det de lärt sig genom sitt utforskande av färg i sin lek och sitt skapande.