Sidor

måndag 18 mars 2013

Samspel kring lärplattan

Arbetet med lärplattan på yngrebarnssidan fortskrider och flätas samman i vår dagliga verksamhet. Dels när vi lyssnar på musik ges barnen möjlighet till motorisk utveckling i form av dans och rörelse. Dels i den kognitvia och sociala utvecklingen, då barnen samspelar kring exempelvis appar som Radioapan, Pusselförbarn, Piano.


 Tårtkonstruktion
 
Radiokonstruktion
 
Pussel
 
 Musikskapande
 
 
 
"Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska." (Lpfö98/10 s.7)
 
 
 

tisdag 12 mars 2013

Samspel, ,kommunikation och turtagning

Ipaden har verkligen många funktioner för oss pedagoger i vårt arbete med barnen. Just nu använder vi den mycket för att träna turtagning, samspel och kommunikation.
Barnen kan sitta länge och vänta på sin tur för att få testa något på ipaden och de har en väldigt bra koll på vems tur det är.

Vi använder även ipaden i samspel och kommunikation mellan barn- barn och mellan barn- pedagog då vi har upptäckt att detta stärker barnen som har svårigheter med detta. Då de arbetar med ipaden får de en annan roll och en annan status i gruppen mot vad de i vanliga fall har.
Med detta verktyg kan de visa och kommunicera tillsammans med övriga gruppen.

I LPFÖ 98/10 står det att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga till att fungera enskilt och i grupp men även att de utvecklar sin förmåga till att förstå demokratiska principer genom olika typer av samarbete och beslutsfattande.



söndag 10 mars 2013

Uppdragsjakt utomhus

Att leta QR-koder har blivit en väldigt populär aktivitet bland de äldsta barnen på förskolan. Plötsligt ser vi dem överallt! Det är fascinerande att det finns ett budskap bakom dessa figurer.

Lärplattan är ett verktyg som kan användas både inne och ute, och därför har vi nu gömt QR-koder ute på förskolans gård. Även bakom dessa figurer återfinns uppdrag av olika karaktär.
Att leta efter dessa koder är populärt och uppdragen är roliga och utmanande att lösa.

Barnen håller för fullt på att själva skapa uppdrag som ska gömmas bakom QR-koder. Det är häftigt att se hur kreativa barn är!