Sidor

tisdag 23 december 2014

God Jul och Gott nytt år

Nu vill vi önska er alla läsare en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ser med spänning framemot ännu ett givande år med nyfikna, intresserade och vetgiriga barn.
Nu tar vi och vilar upp oss för att sedan fortsätta att utforska, undersöka och utvecklas tillsammans med barnen på förskolan!

Ha en underbar ledighet och ta hand om varandra!



måndag 15 december 2014

Vi är arkitekter, snickare och stylister

Julen närmar sig och året går mot sitt slut. Det har varit en lärorik, utvecklande och utmanande höst på många sätt. Vi har arbetat med tema Rörelse på hela förskolan. Detta har utmynnat i många olika projekt på de olika avdelningarna.

Hos de äldsta barnen har populärkulturen varit det som barnet fastnat för. Minecraft och Frost har varit i fokus huvudsakligen. Spännande för oss pedagoger som fått lära oss en hel del nytt från barnen. Vi har delat med oss av vårt arbete med Minecraft på bloggen: Paddagogiskt café , som är en blogg och hemsida främst för pedagoger, men är öppen för alla. Där är tanken att vi ska dela med oss av våra kunskaper, idéer och tankar kring IKT (informations- och kommunikationsteknik). Gå gärna in och läs!

Nu, veckorna innan jul, har mycket tid gått till att baka, skapa saker inför jul och att träna luciasånger. Det är alltid mysigt att göra sådant också, och barnen njuter av detta.

Förra året byggde vi ihop ett pepparkakshus med de äldsta barnen på förskolan. Detta tyckte vi kunde vara en bra idé att erbjuda barnen i år igen.
Flera av barnen nappade direkt.
Tillsammans med barnen började vi med att göra en ritning. Vi sa att vi var arkitekter som skulle planera hur huset skulle se ut. Det kom lite olika förslag, men vi bestämde oss för att bygga förskolan.

Vi räknade väggar, tak, långsidor, kortsidor osv. Allt skrevs och ritades ner på ett stort papper.



Sedan var det dags att gå in i rollen som snickare, för nu var det dags att sätta ihop delarna till ett hus. Hur skulle vi få denna konstruktion att hålla ihop? Vi valde att använda oss av limpistol. Helt enkelt var det inte, och vi fick ta i med ordentlig kraft för att få ut limmet ur pickan.

När konstruktionen var färdig, var det dags att gå in i rollen som stylist, designer och målare. Nu skulle huset göras fint. Barnen dekorerade, planerade och samspelade för att den skulle bli som de ville ha det....ja, så smakade de ju lite också förstås.

Huset blev fantastiskt, och varje dag föds nya samtal till liv kring och om den.


 God Jul allihop! Hoppas er ledighet blir toppen!