Sidor

fredag 30 januari 2015

Tema rörelse, utforskande arbetssätt, friktion, acceleration

Tema rörelse är just nu på avdelning Grön inriktat på utforskande av friktion,acceleration och lutning. I backen en bit från förskolan så har detta utforskande fördjupats under veckorna som gått. En liten grupp barn på 6 barn har tillsammans med två pedagoger gått till backen med stjärtlappar. 

I backen har aktiviteten varit enorm :-) 
Barnen har eftersträvat att åka så långt som möjligt. Alltså att ha så hög acceleration som möjligt. Rörelseenergin och lägesenergin har påverkats av tyngd, teknik och lutning på backen. När fötterna lyfts upp från marken går det fortare. Barnens undersökande inriktas i åkningen mycket på att hitta balans och jämvikt för att kunna komma långt och åka fort. 
Ett utdrag ur läroplan för förskolan som passar in i detta sammanhang är:
" Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera." Läroplan för förskolan Lpfö 98/10, s.6-7

Vi filmar och fotar barnens aktivitet i backen. Detta blir sedan underlag till reflektion med barnen om de begrepp som de undersöker och utforskar med hjälp av sina egna kroppar och stjärtlapparna i backen. 
Varför går det lättare nu? 
Varför går det trögare nu? 
Vad gör att det går fortare? 
Hur gör jag för att komma längre? 
Hur ser underlaget ut? 
Vilket underlag går fortast?
Utforskandet fortsätter...återkommer med mer bilder och nedslag i detta roliga undersökande och utforskande som fortsätter i backen och i lärmiljön inne och ute på förskolan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar