Sidor

måndag 10 december 2012

Reflektion, filmskapande och biblioteksbesök

Idag åkte några av de äldsta barnen iväg till biblioteket för att lyssna på en julsaga och för att sedan julpyssla. Detta var något som stadsbiblioteket bjöd in till, och det var mycket uppskattat av barnen. Vi brukar annars försöka besöka biblioteket en gång i månaden för att låna böcker, men även för att barnen ska få bekanta sig med denna miljö som lockar till läsning.

De barn som stannade på förskolan fick titta på filmen från deras uppträdande på bokmässan. Barnen applåderade sig själva och sjöng med i sången som de framförde. De reflekterade kring vad de ha gjort, hur vi hade arbetat inför detta. De börja reflektera kring sina böcker, och de frågade om de kunde få ha en till bokmässa. Härligt!
Nu får vi fortsätta reflektera med resten av barngruppen och eventuellt planera för en ny mässa.

Efter att vi tittat på filmen ville några av barnen arbeta med iPad:en. De skulle skapa "film" i puppet pals. Detta var det första mötet med "paddan" för några av barnen men, tillskillnad från vuxna, tar de emot och provar nya saker och tekniker med öppna armar. Vi vuxna kan ofta se den nya tekniken som något lite skrämmande och tar därför avstånd ifrån den.
Om vi ska utgå från barnens intressen och deras erfarenhetsvärld så gäller det att hänga med i deras vardag. Den "nya" tekniken är en del utav den, och vi kan inte fortsätta blunda för att det händer grejer. Genom att ta in ipads, datorer, digitalkameror osv till en naturlig del i verksamheten, ges barnen ytterligare ett verktyg att uttrycka sig igenom, ytterligare ett sätt att göra sin röst hörd och ytterligare ett sätt att utveckla sina fantasier och sin kreativitet.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar