Sidor

torsdag 7 juni 2012

Karneval och förskolans dag

Terminen börjar gå mot sitt slut och avslutningar av alla dess slag anordnas lite varstans. Som en avslutning på vårt musikprojekt denna termin anordnades en karneval på förskolan. Till denna bjöd vi in familj och vänner.


Nedan följer lite tankar och reflektioner som stött på under projektets gång. Den ständiga reflektionen i arbetslaget och med barnen har fört oss framåt och berikat samt fördjupat projektet.

Under vårterminen har barnen på förskola, utifrån sitt intresse för musik, ljud och instrument arbetat intensivt med detta. Projektet började med att vi fick låna Klåjnk-lådan från musik- och teatermuseet. Genom denna introducerades barnen inför nya instrument. Med inspiration från de nya instrumenten började barnen skapa egna instrument så som maraccas och regnrör.
Utifrån våra observationer och dokumentationer såg vi att barnen gärna stod på scenen och framförde musik. Detta utvecklades även till att några barn började dramatisera.

Hur gör vi för att fler ska vilja utveckla sin fantasi och sin kreativitet, och vill och vågar utrycka sig genom drama?

 Genom reflektion i arbetslaget bestämde vi oss för att stimulera och intressera barnen till detta genom att själva dramatisera för dem.
Vi kunde se att detta ledde till barnens eget användande av drama. Vi såg även att barnen gärna spelade upp det som vi tidigare spelat upp. Utifrån detta, och genom samtal och reflektion med barnen såg vi att de utvecklar sin förmåga att återberätta det de erfarit och upplevt med olika uttrycksmedel.

Hur skulle vi nu utmana barnen vidare i detta? Hur ska vi utveckla detta uttryckssätt hos barnen, och hur kan vi utmana dem vidare? Finns det nya sätt de kan få möta drama och musicerande på?

Med inspiration från vår VFU-student som för tillfället läste musik i sin utbildning, och utifrån reflektioner i arbetslaget och med barnen, kom vi fram till att vi skulle anordna en karneval. I denna kunde verksamheten sammanflätas på nya sätt och nya kunskaper kan då skapas. Genom denna karneval kunde vi utmana barnen med något som de tycktes vara intresserade av. Till detta krävdes förstås nya utmaningar också. Rörelse till musik var något som skulle tillföras, likaså attiraljer till festligheten.

Vad är en karneval? Vad behövs för attiraljer till detta? Hur skapar man dem?

Utifrån barnens tankar kring dessa frågor kunde projektet ta ny form. För att få förståelse för vad en karneval är tittade vi på olika filmklipp. Genom att vi pedagoger också är en del av lärandet istället för att stå utanför den har vi kunnat samspela och stimulera barnens läroprocess kontinuerligt. Med inspiration från klippen skapades ett intresse hos barnen för attiraljer till festen. Förmågan att skapa i olika material och med hjälp av olika tekniker kunde nu stimuleras. Genom att arbeta mångsidigt med flera olika kunskapsformer på detta sätt får lärandet möjlighet att expandera och en helhet skapas.

Vad har hänt och vilket resultat har vi fått? Vad ville vi och blev
resultatet som vi förväntat oss?

Syftet med projektet var att inspirera och stimulera barnen i sitt
musicerande och sitt dramatiserande samt att få in ett helhetstänk i
arbetet. Vi ville arbeta på ett sätt där många olika kunskapsformer kunde
mötas. Som avslutning på Projektet hade vi karnevalen dit familj och vänner
var bjudna. Vi såg att alla barnen deltog aktivt i karnevalen och de visade
stolt upp det de skapat inför den. Efter karnevalen har vi sett att
intresset för att musik och drama som uttryckssätt har ökat, eller
framförallt har fler och fler blivit mindre hämmade i detta.

Hur går vi vidare? Vad behöver utvecklas med utgångspunkt från det vi
har sett och reflekterat kring?
För att komma vidare behöver vi involvera barnen i utformningen utav
scenen. Vi behöver även fylla på med mer inspiration genom att gå på olika
föreställningar samt genom att vi pedagoger bjuder in dem på teater. Vi
skulle även kunna låta barnen göra en större föreställning som sedan kunde
visas upp för fler på förskolan än för enbart de på den egna hemvisten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar