Sidor

tisdag 23 december 2014

God Jul och Gott nytt år

Nu vill vi önska er alla läsare en riktigt härlig jul och ett gott nytt år!

Vi ser med spänning framemot ännu ett givande år med nyfikna, intresserade och vetgiriga barn.
Nu tar vi och vilar upp oss för att sedan fortsätta att utforska, undersöka och utvecklas tillsammans med barnen på förskolan!

Ha en underbar ledighet och ta hand om varandra!



måndag 15 december 2014

Vi är arkitekter, snickare och stylister

Julen närmar sig och året går mot sitt slut. Det har varit en lärorik, utvecklande och utmanande höst på många sätt. Vi har arbetat med tema Rörelse på hela förskolan. Detta har utmynnat i många olika projekt på de olika avdelningarna.

Hos de äldsta barnen har populärkulturen varit det som barnet fastnat för. Minecraft och Frost har varit i fokus huvudsakligen. Spännande för oss pedagoger som fått lära oss en hel del nytt från barnen. Vi har delat med oss av vårt arbete med Minecraft på bloggen: Paddagogiskt café , som är en blogg och hemsida främst för pedagoger, men är öppen för alla. Där är tanken att vi ska dela med oss av våra kunskaper, idéer och tankar kring IKT (informations- och kommunikationsteknik). Gå gärna in och läs!

Nu, veckorna innan jul, har mycket tid gått till att baka, skapa saker inför jul och att träna luciasånger. Det är alltid mysigt att göra sådant också, och barnen njuter av detta.

Förra året byggde vi ihop ett pepparkakshus med de äldsta barnen på förskolan. Detta tyckte vi kunde vara en bra idé att erbjuda barnen i år igen.
Flera av barnen nappade direkt.
Tillsammans med barnen började vi med att göra en ritning. Vi sa att vi var arkitekter som skulle planera hur huset skulle se ut. Det kom lite olika förslag, men vi bestämde oss för att bygga förskolan.

Vi räknade väggar, tak, långsidor, kortsidor osv. Allt skrevs och ritades ner på ett stort papper.



Sedan var det dags att gå in i rollen som snickare, för nu var det dags att sätta ihop delarna till ett hus. Hur skulle vi få denna konstruktion att hålla ihop? Vi valde att använda oss av limpistol. Helt enkelt var det inte, och vi fick ta i med ordentlig kraft för att få ut limmet ur pickan.

När konstruktionen var färdig, var det dags att gå in i rollen som stylist, designer och målare. Nu skulle huset göras fint. Barnen dekorerade, planerade och samspelade för att den skulle bli som de ville ha det....ja, så smakade de ju lite också förstås.

Huset blev fantastiskt, och varje dag föds nya samtal till liv kring och om den.


 God Jul allihop! Hoppas er ledighet blir toppen!

måndag 27 oktober 2014

Rörelsetema: Kraft och energi. Vår egen och superhjältarnas!

Vi har på Grön sett att barnens intresse för rörelse ofta i leken handlar om att mäta sin egen kraft i form av styrka och snabbhet. I leken går ofta barnen in i en superhjälteroll. Barnens olika erfarenheter av superhjältar kommer till uttryck i leken. Det är Ironman, Turtles, Spindelmannen, Ben Ten, Hulken, Elsa och Anna. De olika superhjältarna besitter olika sorts krafter. Just nu är det spännande för oss pedagoger att ta reda på mer om dessa krafter...både barnens egna och superhjältarnas. Vi har idag också gjort om i lärmiljön inne för att ytterligare ge plats och utrymme för barnens utforskande av rörelse, kraft och energi. Rörelse...kraft och energi behöver få ta plats kände vi. Nu ser vi att superhjältarna på avdelningen bara blir fler och fler :-))

lördag 18 oktober 2014

Dans och rörelse

Vårt tema är verkligen fantastiskt. Vi hittar olika ingångar till temat utifrån barngruppen och det är riktigt roligt att det kan bli så olika.

Något som dock är gemensamt för alla avdelningar just nu är intresset för dans och musik. Vilken avdelning man än går in på ser vi att barnen är fulla av dans.
Detta uppmuntrar vi förstås på många olika sätt.

På GUL (2-3åringar) utvecklar barnen sin motorik och koordination i deras dansande när de tar sig an koreografin i olika danser. Vi använder oss mycket av youtube där vi hittar klipp med Just Dance-moves. Vi använder oss av projektorn för att fler ska kunna vara med.
Ju mer vi dansar desto mer samspelar barnen i dansen. De intar olika roller och använder sig av varandra för att lyckas med koreografin.

För att barnen själva ska kunna starta dansandet när helst de vill har vi nu satt upp QRkoder och bilder på några av låtarna. 
Vi har använt oss av QRkoder på många olika sätt på förskolan, så när dessa sattes upp på väggen var barnen snabbt framme och skulle scanna av dem. 

För att utmana barnen i detta, och för att inspirera dem till att utveckla dansandet till bestämd koreografi valde vi att skapa ett eget klipp. Inte alls lika bra dansat och inte alls lika svår koreografi, men en början är det iaf. Trots den mindre bra kvaliteten så blev de mycket uppskattad bland barnen och den spelades upp många gånger, och de intog olika roller utifrån samtal och planering sinsemellan.

Förhoppningen är att barnen själva ska börja skapa egna koreografier, eller iaf att de får en förståelse för att de själva har möjlighet att göra detta. Genom detta kan de få en hel barngrupp att dansa just deras dans. 

Snacka om att ha inflytande över sin vardag och över en hel grupp!


Nedan ser ni våra bilder och QRkoder. Skriv ut om ni vill och börja dansa!




Ok, skulle ni nu vara nyfikna på vår fantastiska video så scannar ni in koden och avnjuter lite rörelselek ;)

tisdag 14 oktober 2014

Hösten är full av Rörelse

Wow, hösten har dragit igång med full fart. Nya barn, nya pedagoger och nya grupper. Det är alltid lite spännande i början av en terminen. Första veckorna blir till att lära känna varandra på nytt, och ganska snart är man inne i det vanliga lunket igen.

I vårt förskoleområde, bestående av 5 förskolor, har vi denna höst bestämt oss för att ha ett gemensamt tema. För att välja tema fick alla pedagoger rösta på några olika teman som ledningsgruppen tagit fram.
Flest röster fick temat RÖRELSE.
Utifrån detta tema är det sedan upp till varje förskola och varje avdelning att hitta ett projekt att arbeta med. För att hitta ett projekt har vi på förskolan, i varje barngrupp, har vi i varje arbetslag utgått från följande frågor:

  • Vad riktar barnen sitt intresse mot?
  • Vad är barnen nyfikna på gällande rörelse?
  • I vilka aktiviteter och lekar kan vi se rörelse?
  • Vad finns det för olika sorters rörelse i vår verksamhet?

Det är riktigt coolt att se hur olika det kan bli!
På avdelning GRÖN har projektet kommit att handla om den egna kraften och kraftmätningar. Hur långt kan jag kasta? Hur högt kan jag kasta?
Det har även dragits paralleller mellan den mänskliga kraften och superhjältarnas krafter.

På avdelning GUL, med yngre barn, har barnen riktat sitt intresse för vad det är som sätter saker i rörelse. Barnen upptäcker och utforskar olika sätt att få fart på ting. Hur kraft och energi är en förutsättning för rörelse.





Självklart är föräldrarna viktiga i detta arbete kring projektet. För att engagera dem bjöd avdelning GUL in föräldrarna till ett praktiskt föräldramöte där de fick skapa saker som kunde sättas i rörelse eller som sätter annat i rörelse. Utifrån de begrepp som barnen utmanas i att använda sig utav (ex. acceleration, friktion och hastighet) fick föräldrarna sedan presentera sina verk.
Dessa fantastiska skapelser har sedan används i barnens utforskande.

Tack alla föräldrar för att ni är delaktiga, intresserade och nyfikna på arbete. Det betyder   mycket både för oss och för era barn.

Det är en spännande höst vi har framför oss med mycket lek och lärande.
Nu följer vi med spänning hur projekten utvecklas.

torsdag 6 mars 2014

Taurus, Phyton, Bulten, Krampus och alla Daidalos uppfinningar

Ja, det är vad som fyller våra dagar på äldrebarnssidan just nu.
Det började med att vi pedagoger började se mönster i barnens lekar, de använde begrepp som vi vuxna inte kände igen. De förstod varandra och de lekte på samma villkor. För att möta barnen där de var och för att kunna utgå från barnens intressen ställde vi oss några frågor utifrån vilka vi skulle kunna utveckla vårt projekt:

- Vad är det barnen gör? 
- Vad är det de försöker förstå? 
- Vad är det barnen riktar sin nyfikenhet och sitt intresse mot?

Utifrån observationer, reflektioner och samtal med barnen förstod vi att barnen återberättade, återupplevde och förmedlade sina tankar från det de sett i TV-programmet Labyrint. Deras lekar kretsade kring detta och därför ville vi utmana dem vidare i deras lek och lärande med att fördjupa oss i detta projekt.

Projektet som vi arbetat med under hösten (möten med olika uttryckssätt) har utvecklats, fördjupats och tagit nya vändningar. Vi fortsätter att undersöka, utforska och uppleva olika uttryckssätt men nu med Labyrint och Daidalos värld i fokus.

I detta fördjupade projekt blir leken och det lustfyllda lärandet i fokus. Leken spelar en central roll, och det är genom den som vi förvärvar nya kunskaper, det är även genom den som vi utvecklar vårt samspel, samarbete och vår sociala förmåga.

Det är otroligt spännande att följa barnen i deras tankar och idéer, och utifrån dem har vi kunnat utmana dem vidare och kunnat erbjuda dem olika aktiviteter som utvecklar och fördjupar deras kunskaper inom många olika ämnesområden.


Det har bl.a blivit många möten med olika material och metoder i ateljén när livspuckar har skapats.
Barnen började med att skapa livspuckar i lera, men efter upptäckten att de lätt gick sönder i händerna på robotarna provades papiermaché, gips och kartong.




För att ta sig ned till Daidalos värld skapades en teleporter.
 

I målandet av teleportern tar barnen fram grundfärgerna, utifrån dem blandar de till sekundärfärger och tertiärfärger som de sedan målar med. De använder sig av sina erfarenheter som de erövrat när de utforskat färgblandning vid olika tillfällen.

Färg är ett språk som ger uttryck. Genom att ha utforskat och undersökt hur grundfärgerna bildar nya när de blandas får barnen ännu fler "begrepp" till sitt konstnärliga ordförråd. Roligt när de kan använda sig av sina erövrade kunskaper i nya situationer.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama" Ur Lpfö 98/10

Projektet har även gett barnen möjligheter att utvecklanderas matematiska förmåga på olika sätt.
På Bultens bana har barnen utifrån instruktioner byggt och konstruerat med geometriska former. I detta utvecklar barnen sin förmåga att urskilja, uttrycka och använda sig av matematiska begrepp i leken.
 
 
Uppdraget hos Bulten är att genom samarbete bygga ihop olika geometriska former utifrån en bild.
En person beskriver formen, en plockar fram den och den tredje bygger ihop utifrån instruktionerna. 
Allt innan Bulten kommer och krossar livspucken med sin skiftnyckel.

Barnen delar upp sig och intar de olika rollerna. För att beskriva den konstellation och den geometriska form som ska användas utvecklar barnen sin förmåga att uttrycka sig och sin begreppsbildning, förmågan att lyssna och försöka förstå det andra säger utvecklas och utmanas i denna bana
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar"
 
"Förskola. Ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp "  Ur Lpfö 98/10

I uppdraget gäller det att inte stressa upp sig själv eller sina lagkamrater. Barnen utvecklar sin förmåga att förmedla på ett tydligt sätt och på att peppa varandra och samarbeta även vid motgångar. Samspel, samarbete och kommunikation är en viktig del av projektet och kanske den del som vi arbetar mest med.

De digitala verktygen har, precis som i allt, varit en naturlig del av projektet på många olika sätt.
För att få en förståelse för Daidalos alla uppfinningar och för att få en inblick i deras genuina egenskaper finns det möjlighet att läsa om dem på väggen. Barnen kan även lyssna genom att scanna in QRkoden som innehåller ett digitalt lager med information om varje uppfinning.

Barnen har även haft möjlighet att skapa digital dockteater med appen Puppet Pals. De har använt sig av bakgrunder från programmet, bilder på Daidalos uppfinningar, och bilder på sig själva. På detta sätt har de själva fått delta i programmet...på riktigt! Ganska häftigt!
De har även kunnat titta på det de spelat in, reflekterat kring det och sedan gjort nytt.
 


Upplevelserna, tankarna och idéerna kring Daidalos upplevs på massa olika sätt!
Labyrint har även blivit ett populärt ämne i barnens bokskapande. 


I det egna bokskapandet kan Daidalos värld växa och få helt nya dimensioner. Uppdragen byts ut, robotarna blir mer och mer avancerade och skrivs häftiga egenskaper. Barnen får möjlighet utveckla sin fantasi och kreativitet i processen. De använder sig utav detdevet och har upplevt och utvecklar dem till något nytt och eget. Det blir spännande böcker med nya häftiga banor och uppfinningar.

Vad händer härnäst då?
Vi ser att barnen är upptagna med att uppleva Labyrint på olika sätt, och vi kommer att fortsätta utmana dem i detta. Det är fasligt roligt!

Slajm har vi gjort ett par gånger, men mer ska det bli. Enormt mycket matematik och naturvetenskap i tillverkningen av detta. Just nu försöker vi komma fram till hur man skulle kunna producera slajmbollar?!
Vi undersöker vidare! 

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap" ur Lpfö 98/10



Kanske avslutar vi med en slajmfest...vem vet?!



tisdag 18 februari 2014

Vikten av reflektion

Vi reflekterar kontinuerligt i våra arbetslag på förskolan och det är en otroligt viktig del i arbetet med barnen. Genom att gemensamt i arbetslaget titta tillbaks på händelser, situationer och aktiviteter vi gjort tillsammans så vill jag påstå att vi blir mer lyhörda för barnen vi möter på förskolan och deras lärande. Vi gör nedslag i tiden genom att titta på filmklipp och bilder. Tillsammans hjälps vi åt att komma på vad det är barnen visar intresse för och utforskar i olika aktiviteter, situationer. Vårt kollegiala lärande gör oss mer medvetna om våra synsätt. Vi lyfter ibland jobbiga situationer eller våra egna tillkortakommanden. Vår barnsyn och vårt förhållningssätt blir föremål för reflektion. Det är så viktigt! 

Vi använder också olika verktyg till hjälp i vårt reflektionsarbete. Reflektionsprotokollet med aktivitet, syfte? vad hände? våra reflektioner och hur vi går vidare? Vi använder detta under reflektionen och det gör att barngruppens, enskilda barns och arbetslagets lärande kan följas upp och utvärderas kontinuerligt och att lärandets process blir synlig för oss alla. För insamling av material till reflektionen har vi Ipads, diktafon, anteckningar, trespaltsdokumentationer mm. 

Förra veckan hade vi "Lilla Körsbärsloppet" på förskolan. Det skulle ha genomförts på skidor men utan snö så fick det bli hinderbana istället. Favoriten under hinderbanan var vippbrädan. Vi upptäckte det på reflektionen i arbetslaget och även i reflektionen med barnen. Reflektionen med barnen ägde rum dagen efter och då tittade vi tillsammans på bilder från hinderbanan. Utforskandet av balans och jämvikt fascinerade barnen på vippbrädan. När vi sedan på fredagen hade reflektion i arbetslaget kunde vi titta på filmklipp från barnens utforskande på vippbrädan. En kollega hade sökt vidare kunskap om vad som utforskats och det var kraftmoment och rotationspunkt. Det är otroligt spännande att vi tillsammans i arbetslaget kan berika varandra med nya kunskaper. Det ger vi tillbaks till barnen iform av nyfikenhet för deras utforskande och lyhördhet för det lärande som äger rum. Vi har givetvis fortsatt med hinderbana. Nu ute på vår gård och vippbrädan är fortsatt favorit. Vi har också  kommit fram till hur vi ska gå vidare för att erbjuda barnen liknande möjlighet att utforska kraftmoment och rotationspunkt. Inomhus på avdelningen kommer vi att erbjuda olika material så att barnen ska få fortsätta med utforskandet när lusten kommer.

Piccollage från Lilla Körsbärsloppet...en hinderbana för alla både stora och små!


Ett i sammanhanget viktigt utdrag ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 
Riktlinjer
Förskollärare ska ansvara för 
"* att verksamheten i sin helhet, dvs. dess förutsättningar, organisation, struktur, innehåll, aktiviteter och pedagogiska processer dokumenteras, följs upp och utvärderas," ( s.15)


tisdag 28 januari 2014

Gott nytt förskoleår

Redan har januari rusat förbi. Efter en ganska tråkig början på vintern kom då äntligen snön för ett tag sedan.
På förskolan har barnen fått njuta av den i allra högsta grad. Det har blivit mycket pulkaåkande och undersökande av friktion i backen. Vad åker egentligen snabbast? Pulka eller stjärtlapp? Eller kanske åker man snabbast på rumpan?
Spännande är det iaf, speciellt när man upptäcker att det handlar inte enbart om donet man åker på utan personen som åker samt underlaget spelar också roll.

Vi fortsätter att utforska detta på olika sätt.

Många projket är igång, och de yngsta barnen visar fortfarande stort intresse för bussen och projektet kring den. 3-4 åringarna har varit väldigt inne i sitt toalett-projekt, som i nuläget ligger lite på is. Även där byggs det ny bussar, som kanske hamnar i pulkabacken?

De äldsta barnen på förskolan fortsätter att möta nya uttryckssätt. Det spelas mycket teater just nu, och barnen visar stort intresse för våra svenska klassiker så som Emil, Pippi och Madicken. Det blir roligt att utmana dem i detta.
Barnen uttrycker sig även genom att göra digital dockteater i Puppet Pals, och de skriver e-böcker, skapar animerad film och producerar musik.

QR-koder är som alltid, poppis på förskolan. De äldsta barnen gillar att skapa egna QR-koder med uppdrag som de sedan ut med utmanar sina kamrater (och oss pedagoger) med att klara av. Det är roligt att se vilka uppdrag barnen gör till varandra, de är inte alltid så lätta.

Äntligen är terminen i full gång!