Vi använder också olika verktyg till hjälp i vårt reflektionsarbete. Reflektionsprotokollet med aktivitet, syfte? vad hände? våra reflektioner och hur vi går vidare? Vi använder detta under reflektionen och det gör att barngruppens, enskilda barns och arbetslagets lärande kan följas upp och utvärderas kontinuerligt och att lärandets process blir synlig för oss alla. För insamling av material till reflektionen har vi Ipads, diktafon, anteckningar, trespaltsdokumentationer mm.
Förra veckan hade vi "Lilla Körsbärsloppet" på förskolan. Det skulle ha genomförts på skidor men utan snö så fick det bli hinderbana istället. Favoriten under hinderbanan var vippbrädan. Vi upptäckte det på reflektionen i arbetslaget och även i reflektionen med barnen. Reflektionen med barnen ägde rum dagen efter och då tittade vi tillsammans på bilder från hinderbanan. Utforskandet av balans och jämvikt fascinerade barnen på vippbrädan. När vi sedan på fredagen hade reflektion i arbetslaget kunde vi titta på filmklipp från barnens utforskande på vippbrädan. En kollega hade sökt vidare kunskap om vad som utforskats och det var kraftmoment och rotationspunkt. Det är otroligt spännande att vi tillsammans i arbetslaget kan berika varandra med nya kunskaper. Det ger vi tillbaks till barnen iform av nyfikenhet för deras utforskande och lyhördhet för det lärande som äger rum. Vi har givetvis fortsatt med hinderbana. Nu ute på vår gård och vippbrädan är fortsatt favorit. Vi har också kommit fram till hur vi ska gå vidare för att erbjuda barnen liknande möjlighet att utforska kraftmoment och rotationspunkt. Inomhus på avdelningen kommer vi att erbjuda olika material så att barnen ska få fortsätta med utforskandet när lusten kommer.
Ett i sammanhanget viktigt utdrag ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10
Riktlinjer
Förskollärare ska ansvara för
"* att verksamheten i sin helhet, dvs. dess förutsättningar, organisation, struktur, innehåll, aktiviteter och pedagogiska processer dokumenteras, följs upp och utvärderas," ( s.15)