Sidor

torsdag 6 mars 2014

Taurus, Phyton, Bulten, Krampus och alla Daidalos uppfinningar

Ja, det är vad som fyller våra dagar på äldrebarnssidan just nu.
Det började med att vi pedagoger började se mönster i barnens lekar, de använde begrepp som vi vuxna inte kände igen. De förstod varandra och de lekte på samma villkor. För att möta barnen där de var och för att kunna utgå från barnens intressen ställde vi oss några frågor utifrån vilka vi skulle kunna utveckla vårt projekt:

- Vad är det barnen gör? 
- Vad är det de försöker förstå? 
- Vad är det barnen riktar sin nyfikenhet och sitt intresse mot?

Utifrån observationer, reflektioner och samtal med barnen förstod vi att barnen återberättade, återupplevde och förmedlade sina tankar från det de sett i TV-programmet Labyrint. Deras lekar kretsade kring detta och därför ville vi utmana dem vidare i deras lek och lärande med att fördjupa oss i detta projekt.

Projektet som vi arbetat med under hösten (möten med olika uttryckssätt) har utvecklats, fördjupats och tagit nya vändningar. Vi fortsätter att undersöka, utforska och uppleva olika uttryckssätt men nu med Labyrint och Daidalos värld i fokus.

I detta fördjupade projekt blir leken och det lustfyllda lärandet i fokus. Leken spelar en central roll, och det är genom den som vi förvärvar nya kunskaper, det är även genom den som vi utvecklar vårt samspel, samarbete och vår sociala förmåga.

Det är otroligt spännande att följa barnen i deras tankar och idéer, och utifrån dem har vi kunnat utmana dem vidare och kunnat erbjuda dem olika aktiviteter som utvecklar och fördjupar deras kunskaper inom många olika ämnesområden.


Det har bl.a blivit många möten med olika material och metoder i ateljén när livspuckar har skapats.
Barnen började med att skapa livspuckar i lera, men efter upptäckten att de lätt gick sönder i händerna på robotarna provades papiermaché, gips och kartong.




För att ta sig ned till Daidalos värld skapades en teleporter.
 

I målandet av teleportern tar barnen fram grundfärgerna, utifrån dem blandar de till sekundärfärger och tertiärfärger som de sedan målar med. De använder sig av sina erfarenheter som de erövrat när de utforskat färgblandning vid olika tillfällen.

Färg är ett språk som ger uttryck. Genom att ha utforskat och undersökt hur grundfärgerna bildar nya när de blandas får barnen ännu fler "begrepp" till sitt konstnärliga ordförråd. Roligt när de kan använda sig av sina erövrade kunskaper i nya situationer.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama" Ur Lpfö 98/10

Projektet har även gett barnen möjligheter att utvecklanderas matematiska förmåga på olika sätt.
På Bultens bana har barnen utifrån instruktioner byggt och konstruerat med geometriska former. I detta utvecklar barnen sin förmåga att urskilja, uttrycka och använda sig av matematiska begrepp i leken.
 
 
Uppdraget hos Bulten är att genom samarbete bygga ihop olika geometriska former utifrån en bild.
En person beskriver formen, en plockar fram den och den tredje bygger ihop utifrån instruktionerna. 
Allt innan Bulten kommer och krossar livspucken med sin skiftnyckel.

Barnen delar upp sig och intar de olika rollerna. För att beskriva den konstellation och den geometriska form som ska användas utvecklar barnen sin förmåga att uttrycka sig och sin begreppsbildning, förmågan att lyssna och försöka förstå det andra säger utvecklas och utmanas i denna bana
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar"
 
"Förskola. Ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp "  Ur Lpfö 98/10

I uppdraget gäller det att inte stressa upp sig själv eller sina lagkamrater. Barnen utvecklar sin förmåga att förmedla på ett tydligt sätt och på att peppa varandra och samarbeta även vid motgångar. Samspel, samarbete och kommunikation är en viktig del av projektet och kanske den del som vi arbetar mest med.

De digitala verktygen har, precis som i allt, varit en naturlig del av projektet på många olika sätt.
För att få en förståelse för Daidalos alla uppfinningar och för att få en inblick i deras genuina egenskaper finns det möjlighet att läsa om dem på väggen. Barnen kan även lyssna genom att scanna in QRkoden som innehåller ett digitalt lager med information om varje uppfinning.

Barnen har även haft möjlighet att skapa digital dockteater med appen Puppet Pals. De har använt sig av bakgrunder från programmet, bilder på Daidalos uppfinningar, och bilder på sig själva. På detta sätt har de själva fått delta i programmet...på riktigt! Ganska häftigt!
De har även kunnat titta på det de spelat in, reflekterat kring det och sedan gjort nytt.
 


Upplevelserna, tankarna och idéerna kring Daidalos upplevs på massa olika sätt!
Labyrint har även blivit ett populärt ämne i barnens bokskapande. 


I det egna bokskapandet kan Daidalos värld växa och få helt nya dimensioner. Uppdragen byts ut, robotarna blir mer och mer avancerade och skrivs häftiga egenskaper. Barnen får möjlighet utveckla sin fantasi och kreativitet i processen. De använder sig utav detdevet och har upplevt och utvecklar dem till något nytt och eget. Det blir spännande böcker med nya häftiga banor och uppfinningar.

Vad händer härnäst då?
Vi ser att barnen är upptagna med att uppleva Labyrint på olika sätt, och vi kommer att fortsätta utmana dem i detta. Det är fasligt roligt!

Slajm har vi gjort ett par gånger, men mer ska det bli. Enormt mycket matematik och naturvetenskap i tillverkningen av detta. Just nu försöker vi komma fram till hur man skulle kunna producera slajmbollar?!
Vi undersöker vidare! 

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap" ur Lpfö 98/10



Kanske avslutar vi med en slajmfest...vem vet?!