Sidor

onsdag 31 augusti 2011

Några barns tankar i skogen...

Idag i skogen fick vi syn på ett träd med en utväxt.
Pedagogen som var nyfiken på barnens tankar kring detta frågade barnen:
Vad är det för något?
- Det är en hand
- Det är en rumpa

Ett barn frågar pedagogen:
- Vad är det för något?
Pedagogen svarar:
-En flugsvamp
Barnet:
- Kan den flyga i väg då?

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra," (LpFö 98/10 s.10)

Det började regna och vi tog skydd under några stora granar...en mysig en avslutning på upplevelserik förmiddag i skogen...






Bollnät


Barnen tycker bland annat att det är väldigt fascinerande med bollar. Stora bollar, små bollar att rulla, kasta och putta nerför rutschkanan. Att slänga upp bollarna i nätet och kunna se dem underifrån är mycket spännande.
(Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning… Lpfö 98/10)

tisdag 30 augusti 2011

Skogsfynd

Idag gick vi en sväng till skogen på förmiddagen. Det byggdes kojor, klättrades i träd och i berg. Tordyvelsjakt och bärplockning var även det populärt bland många av barnen.
När vi kom tillbaka till förskolan la vi upp våra skogsfynd på en bricka. Genast började några av tjejerna sortera och klassificera dem genom att lägga dem i olika högar samtidigt som de satte ord på det de sorterade. Att iaktta och sedan sortera och klassificera föremål är de första stegen i naturvetenskapligt och matematiskt tänkande. Denna övning lägger grunden för senare geometri, algebra och statistik. 
Inledningsvis sorterades fynden i tre högar; kottar, små bär (lingon och rönnbär) och stora bär (nypon).

     
För att utmana barnen och för att hålla kvar deras intresse bad vi dem sortera dem på något annat sätt då sorterades de små bären i två olika högar; ljusröda och mörkröda, och nyponen fick ligga kvar. En flicka började sortera nyponen i olika glasburkar: - här lägger jag de stora, här ligger små och i den lägger jag de som är mittemellan. Flickan jämför storleken på nyponen varigenom hon "utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar" (lpfö 98/10 s.10).

- Nu är bären sorterade i många olika kategorier, kan man sortera kottarna på något annat sätt?


- Nej, alla är ju kottar.
- men om ni tittar på dem lite närmare, och känner på dem.
- Hur ska man sortera dem?
- Jag vet inte, prova!
Efter bara en liten stund börjar en av flickorna sortera kottarna i tre högar: små kottar, ekorrätna kottar och stora kottar.
- Det gick ju!
- ja, men titta på de här! En är stor och en är liten men de är ändå samma.
- Hur menar du då?
- Den stora är inte en stor fast den är större.
- Menar du att den större av dem inte ska ligga bland de andra stora kottarna?
- ja, den ska vara liten.
Otroligt va! Man blir lika förundrad varje gång över dessa kloka kommentarer. Flickan samtalar om, och påvisar sin förståelse för naturvetenskap. I läroplanen för förskolan står följande mål:

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilj, utforska, dokumentera, ställa frågot om och samtala om naturvetenskap"  (lpfö 98/10 s. 10)

Skogsfynden har vi nu sparat i burkar som vi senare kan prova att sortera igen, hur blir det då? Ja, det återsår att se. Spännande!

måndag 29 augusti 2011

Ny sand

Idag kom en lastbil fullastad med sand till förskolan. Sandlådorna skulle fyllas på med ny sand. Bara att stå och titta på när den stora lastbilen körde in genom den smala grinden och sedan vidare på gången var spännande för oss alla.

När den första sandlådan sedan fylldes följdes detta med stor spänning. Vi lyssnade förundrat på barnens kloka kommentarer och reflektioner under arbetetsgång:

- Titta, nu har han släppt 6 skopor, undrar hur många som får plats?
- Ja, vad tror ni?
- Kanske 10
- hur många till blir det då tror ni?
- 7, 8, 9, 10 blir det.
- Eller kanske 100 till?

Vilka kloka barn vi har va? Tydligt ser vi hur barnen "utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemnställningar" (Lpfö98/10 s.10) i leken.

Roligast av allt var nog ändå när barnen slutligen fick hoppa och studsa i den nya sanden. Att gå in och äta lunch efter hoppandet var inte jätte populärt.

fredag 26 augusti 2011

Välkomna till vår blogg!

Vi har pratat om det ett tag nu, och idag blev det äntligen av...vi har startat en blogg. Vad bloggen kommer att innehålla får tiden utvisa. I vår verksamhet utgår vi ifrån barnens intresse och nyfikenhet och detta kommer avspeglas i det vi skriver.

Idag har vi planeringsdag då vi arbetat med innemiljön. Vi har som ambition att skapa en inbjudande miljö där barnens lust till lärande frodas. Avsikten är även att miljön är tillåtande och väcker nyfikenhet men minst lika viktigt är att den är utmanande.
Eftersom vi nyligen strukturerat om på avdelningarna, både bland personal och barn, har vi valt att vänta med miljön och istället fokuserat på vad barnen är intresserade av och på vad de vill ska finnas på de olika avdelningarna. I den reviderade löroplanen för förskolan återfinns följande citat som vi försöker ta tillvara:

"Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska omvärlden."

 

Vi har sett ett stort intresse hos våra äldre barn att uppträda inför de andra barnen. De gör biljetter, klär ut sig och sjunger och dansar inför publik. Vi har nu valt att skapa en scen där vi hoppas att de ska uppmuntras till ännu mer showande. I sitt dramatiserande utvecklar barnen "sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama." (Lpfö 98/10 s.10).

Välkomna till vår blogg! Hoppas att ni kommer att följa oss!