Sidor

fredag 28 december 2012

Jul

Då var julen redan över. Hoppas att ni haft en härlig ledighet!
Inför julen hade, som sig bör, skapande. Det skapades julgranskulor av papier-mache och av kottar, ljuslyktor av gips samt juldukar med textiltryck. Barnen fick även baka bröd som de smaksatte utifrån eget tycke och smak. Brödet åts sedan till jullunchen som serverades på förskolan.
Vi ville ge barnen möjlighet att utforska många olika material och tekniker även i sitt skapande inför jul. Annars blir det ofta traditionellt "JULPYSSEL" där färdiga delar sammanfogas med varandra. Eller pyssel som skapas efter färdiga mallar, där målet är att färdigställa en produkt. Vi ville att barnen skulle få känna på tapetklistrets egenskaper, men även på gipsets. Två material som beter sig helt olika.

Under den sista veckan innan jul försökte vi ge så många barn som möjligt möjlighet att lära känna iPaden genom att klämma och känna på den. Två pojkar, 1 och 2 år, satt en morgon och arbetade med paddan. Genom att spela TocaBoca hair xmas, övade de på färger. Den ena valde färg medan den andra benämnde den. När en färg som pojkarna inte kände igen valdes tittade de på pedagogen som benämnde den åt dem. Efter några försök hade även barnen koll på färgen.

Även de äldre barnen arbetade med denna app, i syfte att lära känna iPaden och våga ta på den och inte känna rädsla för den.

God fortsättning!

















måndag 17 december 2012

Vi läser

Oj oj oj vad härligt det kan vara att jobba med ett projekt med barnen. När man upptäcker att det finns en mening med det man gör, det är en stor belöning.
Vi har nu jobbat med våra böcker under den största delen av denna termin. Vi startade lite försiktigt och tänkte att kanske, om vi har tur, så kommer barnens nyfikenhet och intresse finnas kvar mot slutet av terminen. Just nu känns det som att det inte finns något slut. Var ska projektet sluta?

Just nu läser vi barnens böcker och ofta vill de själva läsa dem för varandra.
- kan du läsa min idag på vilan? Är vardagsmat i våra öron.
Inte bara den vars bok läses är i djup koncentration, utan även alla de barn som lyssnar är insatta. De ställer frågor kring författarens process.
- hur gjorde du den där? Varför skrev du om det där? Vad var svårt? Var det roligt att skapa boken?

Ja, det blir fantastiska samtal kring böckerna och det är inte längre vi som leder dem, utan barnen själva. De visar ett genuint intresse för sina kamraters skapelser. När andra visar detta engagemang och intresse för en stärks deras tilltro till sin egen förmåga. Samtidigt utvecklar barnen sin förmåga att reflektera samt sin sociala och kommunikativa förmåga. Att få känna att man fått berätta sin historia och att andra faktiskt vill höra den stärker barnen enormt mycket. De vågar och vill berätta om sina skapelser.

Andra saker som vi upptäckt vid läsningen av dessa böcker är att barnen även ställer frågor kring ord de inte förstår till författaren. Författaren förklarar ordens innebörd på ett sådant sätt att den som frågat förstår. Det är häftigt! Det finns ingen prestige, och alla vågar fråga. Däremot har vi märkt att detta inte sker i samma utsträckning när vi läser de "vanliga" böckerna. Hur kommer det sig? Eller är det så att vi inte tar oss tid att förklara och då vill de längre inte fråga?
Jag tror att pedagoger ofta har som mål att plöja igenom boken, helst utan avbrott av frågvisa barn, och då missas viktiga tillfällen till lärande!

Nu försöker vi ta tillvara på barnens genuina intresse för varandras verk, men även barnens stolthet för sina verk. De ska få sprida sin berättelse!

Det var allt för denna gång!







måndag 10 december 2012

Reflektion, filmskapande och biblioteksbesök

Idag åkte några av de äldsta barnen iväg till biblioteket för att lyssna på en julsaga och för att sedan julpyssla. Detta var något som stadsbiblioteket bjöd in till, och det var mycket uppskattat av barnen. Vi brukar annars försöka besöka biblioteket en gång i månaden för att låna böcker, men även för att barnen ska få bekanta sig med denna miljö som lockar till läsning.

De barn som stannade på förskolan fick titta på filmen från deras uppträdande på bokmässan. Barnen applåderade sig själva och sjöng med i sången som de framförde. De reflekterade kring vad de ha gjort, hur vi hade arbetat inför detta. De börja reflektera kring sina böcker, och de frågade om de kunde få ha en till bokmässa. Härligt!
Nu får vi fortsätta reflektera med resten av barngruppen och eventuellt planera för en ny mässa.

Efter att vi tittat på filmen ville några av barnen arbeta med iPad:en. De skulle skapa "film" i puppet pals. Detta var det första mötet med "paddan" för några av barnen men, tillskillnad från vuxna, tar de emot och provar nya saker och tekniker med öppna armar. Vi vuxna kan ofta se den nya tekniken som något lite skrämmande och tar därför avstånd ifrån den.
Om vi ska utgå från barnens intressen och deras erfarenhetsvärld så gäller det att hänga med i deras vardag. Den "nya" tekniken är en del utav den, och vi kan inte fortsätta blunda för att det händer grejer. Genom att ta in ipads, datorer, digitalkameror osv till en naturlig del i verksamheten, ges barnen ytterligare ett verktyg att uttrycka sig igenom, ytterligare ett sätt att göra sin röst hörd och ytterligare ett sätt att utveckla sina fantasier och sin kreativitet.






fredag 7 december 2012

Ett ständigt utforskande!

Barn i allmänhet är väldigt nyfikna på att lära och utforska nya saker och ting. Detta om något kan vi tydligt se hos barnen på Blå som ständigt utforskar och undersöker. Är det inte hur man får på sig strumporna så är det hur höga torn man egentligen kan bygga med alla klossar i bygghörnan. Men just nu finns det ett enormt och gemensamt intresse hos barnen för ris, riset i baljan!


 
 Hur låter det när man häller riset i röret?


Häller man riset i tratten, vart tar det vägen egentligen?  


 
Hur mycket får plats i burken?

 Detta och många fler aspekter undersöker och utforskar våra 1-2 åringar på avdelning Blå!


I förskolans läroplan står det att: "Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter." Lpfö98/10 s.9

söndag 2 december 2012

Bokmässa

Så var det bokmässa i helgen. Barnens fantastiska böcker visades upp i vår fina monter som barnen varit med och byggt upp och planerat.
Stolt läste de ur sina böcker för släkt och vänner. Till mässan hade barnen även fått planera ett uppträdande på scenen. Att stå på en scen med massa folk i publiken var lite nervöst men väldigt spännande.

När man arbetar med projekt upptäcker man fort att projektet inte går att skilja från allt annat, utan den bildar en helhet i samspel med den. Därför kommer projektet leva vidare, men nu tar den kanske nya vägar. Hur vi går vidare reflekterar vi och planerar vi med barnen.
Barnens stora intresse för att berätta sin berättelse tar vi tillvara på och ger den plats. Att läsa sina böcker för varandra och för de yngre barnen på förskolan är ett första steg. Att ordna en egen bokmässa på förskolan är kanske något som barnen blivit inspirerade till efter helgens alla intryck?
Nu får vi se hur vi går vidare! Spännande!