Sidor

fredag 24 maj 2013

Barnen vann en lärplatta

Vi på avdelningen för de äldsta barnen, har varit med i en tävling där det gäller att dela ikt-tips på twitter och youtube. Vinnande tips skulle få en iPad.
Som tips skickade vi in en film om hur vi arbetar med att utmana ALLA barn oavsett ålder, intressen och erfarenheter. I denna film berättade, och visade, vi hur vi utmanar några av de äldsta barnen med att låta dem skapa egna uppdragsjakter åt de yngre barnen. På detta sätt blev dessa jakter meningsfulla för alla.
Barnen använde sig av appen Aurasma som är en ypperlig applikation för barn. Dn är enkel att använda och det är enkelt för barnen att själva spela in videoklipp (uppdrag).
Som ni läst i många av våra tidigare inlägg så är vi väldigt förtjusta i QRkoder. Aurasma fungerar på liknande sätt, men skillnaden är (och kanske det som gör den lite extra bra när barnen själva gör) är att man slipper lägga ut klipp på youtube.

När vi delat vårt tips på Twitter fick vi vänta några dagar innan juryn i tävlingen avgjort vem som vunnit...och gissa vad? Vi vann, eller nä, barnen vann!

Vi hade berättat för barnen att de var med i tävlingen. Vi hade tittat på vårt bidrag flera gånger och barnen var spända av förväntan.

När vi sedan berättat att vi vunnit och gett dem lärplattan var lyckan total!
Det första barnen frågade var om den nu var BARA deras, och JA det var den ju.
Men hur skulle vi göra för att de verkligen skulle få känna det? Tillgång till lärplattor hade de ändå på förskolan då vi har två på avdelningen. Vad skulle utmärka denna lärplatta?

Vi tog beslutet att denna lärplatta fick tas med hem av barnen. Hemma kan de stolt visa för familj och vänner vad man kunde göra med lärplattan. De kan visa saker de skapat (tex sina e-böcker). De kan filma hemma och visa upp för kompisarna på förskolan...osv.
Genom detta får även föräldrar en inblick i vad vi faktiskt gör med lärplattorna, och vilka fantastiska möjligheter den ger oss och barnen. Barnens lärplatta är full med appar som vi annars använder på förskolan, och därför är den även rolig i syfte att visa för föräldrar vad som används....för visst är det så att apparna man har i hemmet inte riktigt är de samma som de vi använder på förskolan :) ?

Vi är så stolta över våra barn, och över att vi har fått tillgång till dessa digitala verktyg som öppnat upp så många dörrar för oss.

Trevlig helg allihop!

måndag 13 maj 2013

En förskola för alla

Barn väcker många frågor och som pedagog gäller det att alltid vara nyfiken och medforskande tillsammans med barnen.
Att vara innovativ ( nyskapande ) ingår i vårt uppdrag, att hela tiden införa nya undervisningsmetoder leder till ett bättre lärande för alla barn.

I vår barngrupp har vi barn som aldrig ritar, de tar inte i en penna och vi låg precis i startgroparna för ett nytt projekt, vulkaner, barnen fick i uppgift att rita vulkaner och vi pedagoger hade bestämt oss för att låta några av barnen rita på lärplattan, alla barn ritade varsin vulkan.
De digitala verktygen har hjälpt oss att integrera barn i behov av särskilt stöd istället för att de blir exkluderade, vi har med hjälp av lärplattan hittat ett bra hjälpmedel för att kunna skapa en förskola för alla.








"Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande i skapande processer som i tillämpning" (Lpfö 98/10 s.7)







Vi vill att lärplattan ska vara ett komplement till vår verksamhet och inte ytterligare en sak som vi arbetar  med. Då förskolan är en plats för alla där barnet alltid ska vara i fokus.


kolla gärna in hur vi arbetar med inkludering:
http://www.youtube.com/watch?v=3z7a09nsnxM&feature=youtu.be