Sidor

onsdag 12 oktober 2011

Kaplastavar

Kaplastavar kan användas till mycket. Man kan bygga på höjden och på längden, de kan användas som dominobrickor, eller som material till banbyggen. Kaplastavarna kan även användas som hundben eller hundgodis i barnens, för tillfället populära, hundlekar. Vi har dessa i olika färger vilket lockar till att även skapa mönster, sortera och klassificiera stavarna. Sortering och klassificiering är en viktig del av barnens lärande eftersom de ligger till grund för förståelsen av geometri, algebra och statistik. Att detta kommer in på ett naturligt sätt i barnens lek är väldigt positivt. I målen för utveckling och lärande i läroplanen för förskola finner vi följande:

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring" (Lpfö 98/10 s.10)

I skapandet av mönster utvecklar och tränar barnen framförallt sin förståelse för, och sin förtrogenhet med, läge och riktning samt antal och ordning.


Att skapa mönster kräver ett matematiskt tänkande. I skapandet tränar barnen på sitt användande av matematiska begrepp så som form, mönster, symmetri och antal. Det matematiska tänkandet utmanas och uppmuntras ständigt i byggandet samtidigt som samarbetsförmågan och tålamodet ständigt tränas.


"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp" (Lpfö 98/10 s.10)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar