Sidor

söndag 23 oktober 2011

Vi stärker gruppen!

Hösten är här. Iskalla regniga dagar varvas med ljuvligt soliga. Vi njuter av detta omväxlande klimat just nu. När solstrålarna tittar fram på eftermiddagen passar vi på att äta mellanmål ute, eller så grillar vi korv på den nyinvigda grillen på förskolans baksida.

Nu har de "nya" grupperna på förskolan varit tillsammans ett tag och vi märker att gruppen går igenom olika stadier. Till en början var den äldsta gruppen på förskolan i ett stadie där barnen var försiktiga och försökte lära känna varandra. Nu har gruppen gått vidare till ett stadie där individerna i den försöker finna sina roller både i gruppen och i samspelet personer emellan. I detta stadie uppstår en del konflikter. Just nu arbetar vi mycket med att stärka gruppen och individerna i den så att alla känner att de är viktiga. Alla behövs! Genom detta arbete hoppas vi kunna ge alla verktyg till att lösa konflikter.

   

I leken behövs alla: sjuksköterskor, doktorer patienter och inte minst sjukhusapotekaren som förser sköterskorna och doktorerna med allt som kan behövas i arbetet.

Vi har under en vecka haft tre olika lekgrupper, där syftet har varit att barnen ska få samspela och kommunicera med andra personer än de är vana vid. Genom detta tror vi att alla lär känna alla i gruppen samtidigt som de får en förståelse för att alla är viktiga och har en självklar plats i gruppen. I lekarna har vi pedagoger deltagit, men inte styrt, i leken. Genom att vara deltagande och närvarande i lekarna känner barnen att de kan lita på oss och på att vi kan ingripa vid behov. När pedagogerna är synliga och närvarande i den planerade leken får vi alla känna hur roligt det är när alla får vara med.

                                                                                                                                                                                                                    
 

När vi leker affär är det ibland svårt att få pengarna att räcka till allt som man vill handla, men barn är kloka.
- Om vi går ihop så får vi mer pengar och kan handla mer!

Genom att leka planerade lekar, i av pedagogerna sammansatta grupper, under en period tror vi att gruppen finner en balans snabbare. Vi hoppas att ett lugn, en harmoni och en acceptans för allas olikheter och lika värde kommer att genomsyra gruppen. Utan att först gå igenom de andra stadierna är det svårt att ta sig till detta stadie av samhörighet. Med andra ord: Vi är på väg åt rätt håll!

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning" (Lpfö 98/10 s. 8)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar